HDR Denemesi: Mihrabad Korusu

Haftasonu, yine bir İstanbul ziyareti ve yine gördüğüm hemen her yerin bana ilginç gelmesi ile geçti. Bu sefer daha önce görmediğim Mihrabad Korusu‘nu gezdim.
214,000 metrekarelik bir alana sahip Mihrabad Korusu, Osmanlı İmparatorluğunun son dönem padişahlarından olan Sultan Abdülhamit Han’ın Berlin Büyükelçisi Sadullah Paşa’nın eşi Necibe Hanım tarafından, Mısırlı Abbas Halim Paşa’nın kızı olan Rukiye Hanım’a yüz görümlüğü olarak verilmiş. Daha sonra prenses Rukiye Hanım, sahanın alt kısmında, sahile bakan, denize sıfır bir yalı inşa ettirmiş. Yalı Refika Sultan Yalısı olarak anılmış. Ancak I. Dünya Savaşı sırasında 30 yıla yakın boş kalan yalıyı satmak zorunda kalmış. Yalının sonraki sahibi ise yine bir prenses; Mısır Hidiv’i İsmail Paşa’nın kızı Prenses İffet… Yahya Kemal’in gözlerden uzak saatler geçirmek için tercih ettiği Mihrabat Korusu, çeşitli yazar ve şairlere güzel manzarasıyla ilham kaynağı olmuş.


Fotoğrafta Mihrabad Korusu’ndan boğaza bir bakış… Aslında üç bakışın birleşimi bir fotoğraf. Daha sonra örneklerle bahsedeceğim HDR [1] tekniği ile birleştirdim.[1] High Dynamic Range: Bir sahnenin birden fazla pozlama değeri ile çekilip bir fotoğrafta birleştirilmesini sağlayan teknikler bütünü.

Share This

3 Comments on “HDR Denemesi: Mihrabad Korusu

  1. Fotoğraf harika,ellerine sağlık.Rukiye Sultanda ne yüz vardı ki böyle güzel görümlüklere mashar olmuş.Yüz görümlüğümüz olmadı bari boşanırken bişeyler kurtaralım diyor çağımız güzelleri.Bu HDR tekniği ile bir de benim suretimi çekersin artık:)

  2. Resim cok guzel, bilgilendirme harika.. Ama nedense ben en cok “Prenses İffet” tamlamasında takılı kaldım:) Ahhh Ahhh..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *