Taşınabilir uygulamalar ve U3* destekli USB Flash Bellekler

Artan veri taşıma ihtiyacı ve Nuh Nebi’den kalma USB belleğim nedeniyle yeni bir USB Flash Bellek almaya karar verdim. Gezdiğim alışveriş sitelerindeki popüler ürünler ve arkadaşlarımın tavsiyeleri hep “U3” denen bir teknolojide kesişiyordu. Peki neydi bu “U3“?

*U3, USB belleğinize sadece resimlerinizi, belgelerinizi ve/veya şarkılarınızı değil, aynı zamanda sık kullandığınız Windows uygulamalarını da yanınızda taşımanızı sağlayan yeni nesil USB Flash Bellek teknolojisi.

Geleneksel USB belleklerden farklı olarak, U3 destekli flash belleklerde, önyüklü olarak gelen ve Windows’un “Başlat” menüsüne benzeyen bir arayüz ile U3 destekleyen yazılımların belleğe kurulmasını, kullanılmasını ve de kaldırılmasını sağlayan “U3 Launchpad” isimli bir uygulama bulunuyor. Bu uygulama Windows2000(SP4) ve sonrası işletim sistemlerinde USB belleği bilgisayara taktığınızda otomatik olarak başlıyor ve U3 destekli belleğiniz ile ilgili işlemleri kolaylıkla yapabileceğiniz bir menü ile sizi karşılıyor. Sevgili Linux kullanıcıları için kötü haber ise, U3 Launcher’ı kullanmak için biraz beklemeleri gerektiği… Ancak, tahmin edeceğiniz üzere, U3 destekli bellekler Linux ve MacOSX’lerde geleneksel USB bellek olarak kullanılabiliyor.

Alışveriş sitelerini gezerken farkettiğim bir konu da, teknik özellikleri (erişim hızı vs.) birbirine çok yakın U3 belleklerdeki fiyat farkının fazlalığı oldu. Burada belirleyici etkenlerin marka (bkz. Kingston ve diğerleri) ve belleğin içinde önyüklü olarak gelen U3 destekli uygulamalar olduğunu düşünüyorum. Örneğin, Verbatim marka bellekler ile önyüklü olarak gelen McAfee U3 AntiVirus, ücretsiz olarak Toshiba USB belleğe yüklenmiyor.

Peki, geleneksel USB belleklerde “taşınabilir uygulamalar” kavramı ne alemde?

İşin aslı, 128 MB’lık eski USB belleğimle bunu denemek aklıma dahi gelmemişti. Ancak, U3 bellek için uygulama ararken bulduğum bir site sayesinde, geleneksel USB bellekler için de taşınabilir uygulamalar olduğunu öğrendim. PortableApps isimli bu değerli sitede, web gezginlerinin en güzeli Mozilla Firefox‘tan, OpenOffice.org‘a, başarılı bir anti-virüs olan ClamWin‘den, USB belleğinizde çalıştırabileceğiniz bir MacOS 7 olan Mac-On-Stick’e kadar bir çok uygulama bizlere sunuluyor. Hatta, tek tek uygulama seçmek istemeyenlere hazır bir paket halinde, “your computer, without the computer ( bilgisayarsız bilgisayarınız )” sloganı ile PortableApps Suite seçeneği sunan sitenin, açık kaynak kodlu yazılımların yaygınlaştırılmasında da büyük katkısı olacağını düşünüyorum.

Cem’in son dakika notu: Biraz önce U3 Launchpad’te bulunan “Enable Security” (Güvenliği devreye sok) seçeneği ile parola koruması altına alınmış bir U3 diskin Linux altında hiç bir şekilde kullanılamadığı tecrübe etmiş bulunuyorum.

Share This

2 Comments on “Taşınabilir uygulamalar ve U3* destekli USB Flash Bellekler

  1. bence pek gerekli bir özellik değil , flash bellekleri haytmız kolaylştrsn diye kullanyrz fakat u3 zımbırtsınn yüklenmesi bile hayli zaman alıyor.yazı için teşekkürler.

  2. Tansel, ben de son gunlerde onu farkettim. Hatta “Bu U3 kaldirilabilen bir sey mi acaba?” diye sorarken buldum kendimi. Surekli farkli bilgisayarlar ile calismak zorunda olanlar icin guzel olabilir ancak ben hic bir faydasini gormedim acikcasi. Cok haklisin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *