Türkiye’ye gelen yabancılar için turizm amaçlı ikamet izni
Türkiye’ye gelen yabancılar için turizm amaçlı ikamet izni için gerekenleri uzun uzun aradım. Ama hemen hemen her şeyin olduğu internette, aşağıdaki gibi açıklayıcı bir yazı bulamadım. Bulamadığım için de en az iki kere İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gitmek (ben şanslılardanım çünkü oraya beşinci gelişi olanlar da vardı) ve toplamda 6 + 4 = 10 saatimi bu işleri tamamlamak için harcamak zorunda kaldım. Umarım, bu sayfayı indexleyen Google ve ben, başkalarının bu sürecini daha kolay hale getirebiliriz.
Öncelikle, ilk yapılacak iş, E-randevu Sistemi‘nden bir randevu almak. Ben, bu aşamada da şanslıydım zira 21 gün sonrası için randevu alabildim, bununla birlikte 2-3 ay sonraya ancak randevu alabilenler olduğunu biliyorum. Sanırım, bu süre İlçe Emniyet Müdürlükleri arasında değişkenlik gösteriyor. Randevu alırken yapılması gereken tek şey, ilgili formdaki bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurup, çıktılarını almak.
E-randevu Sistemi’nde yazan gerekli belgeler sadece şunlar,
- İkamet beyanname formu (E-Randevu Sistemi’nden doldurulmuş ve çıktıları alınmış 3 sayfalık başvuru evrakı)
- 4 adet vesikalık fotoğraf
- Pasaportun aslı
- Pasaportun fotokopisi (Resimli sayfa, son girişi gösteren sayfa, geçerlilik sürelerini gösteren sayfa.)
Sürecin mükemmel işlediğini düşünerek, sakın randevu saatinde orada olurum, sıram gelir, bu dört belgeyi veririm ve işimi hallederim diye düşünmeyin. Bu dört belgeyi hazırlayıp, randevu saatinizde, İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderseniz, benim gibi 08:30-14:30 arasında sıranızın gelmesini altı saat beklerken, sağınızda solunuzda sizin hiç duymadığınız belgeleri hazırlayıp gelmiş, bezgin bezgin bekleyen insanlar görebilir, “Allah Allah, cidden bu belge de mi gerekiyordu?” diyerek şaşkınlığınızı gizlemeyemezsiniz. Altı saatlik bekleyişimin sonunda, bana tam on gün süre ve aşağıdaki listeyi verdiler. Ufacık bir liste, ama nedense hiç bir yerde yok. Bu listenin hiç bir yerde olmayışı, sanırım 11/4/2014 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu‘nun gerektirdiklerinin henüz bilinmiyor olmasından.
İşte, -eksiksiz olarak- ülkemize gelen yabancılar için turizm amaçlı ikamet izni için gerekli belgeler
- İkamet beyanname formu (E-Randevu Sistemi’nden doldurulmuş ve çıktıları alınmış 3 sayfalık başvuru evrakı)
- 5 adet biyometrik fotoğraf (Dört değil, beş.)
- Pasaportun aslı ile resimli ve son giriş sayfasının fotokopisi
- Daha önce ikamet tezkeresi var ise aslı ve işlem görmüş sayfalarının fotokopisi
- Döviz bürosundan alınmış 6000 dolarlık döviz satım belgesi (döviz bürosuna en fazla 100TL ve pasaportun resimli sayfasının fotokopisi verilerek temin edilebiliyor) veya ıslak imza ve kaşeli banka hesap belgesi.
- T.C. vatandaşının (yani sizin) (ve evliyse eşinin de) ülkemizde ikamet edecek yabancının geçimini sağlayacağına dair noter taahhütnamesi
- T.C. vatandaşının gelir belgesi (Kişi maaşlı çalışıyor ise, çalıştığı şirketin antetli kağıdına ıslak imza ve kaseli maaş bordrosu, şirketin noter onaylı imza sirkülerinin fotokopisi ve şirketin ticaret sicil gazetesinde yayınlanan nüshasının fotokopisi) (ya da banka tarafından ıslak imza ve kase ile onaylanmış son 3 aylık hesap dökümü ve bankanın imza sirküleri)
- Ülkemize gelen yabancının yatarak ve ayakta tedavi giderlerini karşılayan 1 yıl süreli özel sağlık sigortası (Sigorta poliçesinde, “İşbu poliçe 6.6.2014 tarih ve 9 sayılı İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Özel Sağlık Sigortalarına İlişkin Genelge’de belirlenen asgari teminat yapısını kapsamaktadır” ifadesinin yer alması gerekiyor. Bu sigortanın bedeli ise 700-1200 TL arasında.
Buraya kadar toplam harcanan para yaklaşık olarak, 1100TL. Bu belgeleri teslim ettikten sonra, sizden iki ayrı yere, üç ayrı para yatırmanız ve makbuzlarının fotokopisini çektirmeniz isteniyor. (Evet, bu aşamadan sonra da malesef gidip yeniden sıra numarası almalısınız.)
- Mal Müdürlüğü’ne
- İkamet Tezkeresi Defter Bedeli : 50 TL
- Vergi Dairesi’ne
- Tek Giriş Vize Harcı : 320,70 TL
- Burada belirtilen miktar kadar ikamet izni belgesi harcı
Bu miktarları da yatırdıktan sonra, makbuzları ve diğer belgeleri İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne tekrar teslim ediyoruz ve “müraacat belgesi” alıyoruz. Bu belge, ikamet izni süresi sona ermiş olsa dahi talebiniz sonuçlanıncaya kadar yabancı misafirinize Türkiye’de yasal kalma hakkı sağlıyor.
Önemli notlar
- Randevu sistemi ile çalışılsa da, mutlaka Yabancılar Şube’den sıra numarası alınması gerekiyor. Randevu ön şart ama yeterli değil.
- Kuyruğa girmek için, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün açılmasını beklemeyin. Çalışılmaya 08:30’da başlansa da 07:30’dan itibaren insanlar kapıda sıra olmaya başlıyor.
- Sıra numarası alırken, yaklaşık beş kişilik aralıklarla, kendiniz için yeni bir numara almanız, size daha önce iletilmemiş bir belgeyi gidip getirmeniz için size zaman yaratacaktır. Aksi takdirde, ertesi gün tekrar gitmek zorunda kalabilirsiniz. Benim karşılaştığım ve defalarca oraya geliyor olan insanlar sanırım bu hatayı yapıyorlardı.
Share This